Sıvı Gübrenin Görevleri ve İşlevi

Sıvı Gübrenin Görevleri ve İşlevi

Sıvı gübreler günümüzde oldukça fazla kullanılmaya başlamıştır. Sıvı gübrelerin toprakla etkileşimi oldukça hızlıdır. Sıvı gübre çözelti olarak ya da sıvı halde kullanılabilmektedir. Sıvı gübre kullananlar açısından da çok pratiktir. Bitkiler için de oldukça faydalıdır.

Sıvı Gübrelerin Faydaları

Sıvı gübre faydalarını sıralayacak olursak şu şekildedir;

Sıvı gübreler ile topraktaki organik maddelerin miktarı artırılmış olur.
sıvı gübre kullanıldığı zaman toprak içerisindeki mikro organizma oranı artar. Bu sayede mikro biyolojik faaliyetlerde artmış olur. Böylelikle verim artar.
Bu gübre sıvı yapıda olduğu için içerisinde bulunan besin maddeleri bitkiler tarafından daha kolay emilmektedir.
Bu gübreler içerisinde humik ve fulvik oldukça fazladır.

Sıvı Gübre İçerisindeki Maddeler

Humik asit denilen madde humusun etkin maddesidir. Kimyasal gübreleri çok sık kullanılması sebebi ile toprak yapısındaki humus da çok fazla azalma görülmüştür. Hümik asit bitkiler için fiziksel, biyolojik ve kimyasal olarak oldukça faydalıdır.

Fiziksel olarak faydası toprağın yapısını düzeltmektedir ve havalanma kapasitesini artırmaktadır. Kimyasal faydası toprağın nötralize olmasını sağlar, topraktaki besin maddeleri bitkiler tarafından daha kolay bir şekilde alınır. Biyolojik faydası ise hücrenin bölünmesini sağlar, kökün oluşmasına ve çimlenmeye faydalıdır. Çıkan ürünlerin depolama ve bunun yanında raf ömrünü artırmaktadır.

Fulvik asit mantarlar tarafından üretilmektedir ve organik bir karışımdır. Fulvik asit doğanın mucizesi olarak da bilinmektedir. Sıvı yapıda olması sebebi ile bitkiler tarafından hızlı ve kolay bir şekilde emilir. Alınan besinlerin hızlı ve doğru bir şekilde hücrelere iletilmesine yardımcı olur.

Sıvı Gübrelerin Özellikleri

Sıvı gübrelerin kullanımı oldukça kolaydır. Yetiştiriciliğin her döneminde rahatlıkla kullanılabilmektedir.
Toprağın daha rahat işlenmesini sağlarlar. Sıvı gübre sayesinde kökler daha rahat büyür. Toprağın PH’ını dengelerler. Bu sayede toprak verimi artmış olur.
Toprağın daha kolay bir şekilde bitkiyi tutmasını sağlarlar ve toprağın çoğu özelliğini arttırırlar.
Toprak sıvı gübreler sayesinde daha çok su tutabilir.
toprağın katyon değişimini arttırırlar. Böylece bitkilerin besinlerden daha çok faydalanmasını sağlarlar.
Bitkilerin yaşama dirençleri artar ve topraktaki erozyon sıvı gübreler sayesinde azalır.
Bitkilerin dengeli bir şekilde büyümesi sağlanmış olur.

Sıvı Organik Gübreler

Bitkiler hızlı bir şekilde ve daha verimli büyüyebilmek adına gübreye gereksinim duymaktadır. Bitkiler bütün ihtiyaçlarını güneş, su ve topraktan karşılayamazlar. Bu sebeple de gübre takviyesi yapılması gerekmektedir.

Bitkilerin çoğu ihtiyacını karşılayan ve içerisinde besin maddeleri bulunan yapıya gübre denmektedir.

Bitkilerin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla toprağa sıvı olarak verilen gübrelere sıvı gübre denmektedir. Bu gübrelerin dikkatli bir şekilde kullanılması oldukça önemlidir. Sıvı gübreler ya toprak ile harmanlanır ya da bitkinin yapraklarına sıkılır.

Sıvı gübreler bazı hayvan gübrelerine bitkilerin karıştırılması ile hazırlanmaktadır. Sıvı gübreler doğal ve ekolojik yapıdadır. Sıvı gübrelerin katı gübrelere göre avantajı çok fazladır. Bunun sebebi sıvı gübrelerin bitkiler tarafından daha iyi emilmesi ve daha hızlı bir şekilde etki etmesidir. Sıvı gübre uygulandığı zaman bitkiler üzerindeki faydası hızlı bir şekilde görülmektedir. Bu sebeple sıvı gübreler daha çok tercih edilmektedir.

Sıvı Gübrelerin Kullanım Şekli

Sıvı gübreler doğrudan ya da sulandırılarak ya da direkt toprağa püskürtme işlemi ile uygulanmaktadır. Sıvı gübrelerin bazıları su ile seyreltilmekte bazıları ise doğrudan kullanılabilmektedir. Sıvı gübreler içerisinde bulunan elementlere göre Tek sıvı gübreler ve kompoze sıvı gübreler olarak ikiye ayrılırlar.

Tek sıvı gübrelere örnek verecek olursak amonyum nitrat ile kalsiyum klorür verilebilecek en güzel örneklerdir.

Kompoze gübrelere örnek verecek olursak NP gübre çözeltisi ile NPK gübre çözeltisi örnek verilebilmektedir.

Sıvı gübre satın almak için https://www.ufuktarim.com/yuksek-besin-icerikli-ec-sivi-gubreler web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

16

Yanıt Yok

Cevap Yazın